Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Meer bureaucratie voor bankrekening

Geplaatst op: 16-02-2016, 17:43:14

Wie een bankrekening opent wordt sinds kort gevraagd naar zijn fiscale woonplaats. Dat leidt tot veel onduidelijkheid onder klanten, constateert de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Zomaar een bankrekening openen is er niet meer bij. Banken zijn sinds begin dit jaar verplicht om bij nieuwe klanten navraag te doen over de fiscale vestigingsplaats. Voor klanten die privé, of met hun bedrijf, in het buitenland gevestigd zijn, geldt dat hun bankgevens voortaan gedeeld worden met de belastingdienst aldaar.

Dat staat in internationale afspraken tegen zwartsparen en belastingontwijking waar ook Nederland zijn handtekening onder zette. Maar de implementatie van de nieuwe regels is nog niet zo eenvoudig, merken ze bij de NVB. „Wij stuiten op veel onbegrip onder klanten”, zegt een woordvoerder. „Als je bijvoorbeeld een vakantiehuisje in Frankrijk hebt ben je volgens de Franse wetgeving ook daar fiscaal gevestigd. Dat betekent dat je dat voortaan ook moet opgeven als je een rekening in Nederland opent.”

Vanwege alle onduidelijkheid heeft de Belastingdienst vanaf vandaag meer informatie over de nieuwe regels op haar website staan.

Bron: www.dft.nl van 16 februari 2016

Ga terug naar de vorige pagina